Deelfietsen en -steps goed voor 24 miljoen ritten in 2024
Voor het eerst zijn er volledige cijfers over het aanbod en het gebruik van deelmobiliteit in België. Eind 2024 waren er in totaal meer dan 40.000 deelvoertuigen beschikbaar: 21.721 deelfietsen, 18.764 deelsteps en 8.976 deelauto’s. Dat blijkt uit het jaarrapport van Way To Go, het vroegere Autodelen.net.
Met 64% bevindt het grootste deel van de 21.721 deelfietsen zich in Vlaanderen. Brussel en Wallonië tellen respectievelijk 35% en 1% van alle deelfietsen. Bij de deelsteps ligt het zwaartepunt in Brussel, waar meer dan de helft (52%) van alle 18.764 deelsteps staat.
24 miljoen ritten met deelsteps en - fietsen in 2024
Niet alleen het aantal deelvoertuigen is indrukwekkend, maar ook het gebruik ervan. Alle deelfietsen en -steps legden in 2024 maar liefst 24 miljoen ritten af. Vlaanderen domineert het fietsgebruik met 76,7% van alle ritten, terwijl 63,6% van de ritten met deelsteps in Brussel plaatsvinden.
Bijna 2 miljoen actieve gebruikers
In 2024 waren er 722.997 actieve gebruikers van deelfietsen en 1.237.280 gebruikers van deelsteps. Opvallend is dat gebruikers van deelfietsen in Vlaanderen voor andere soorten deelfietsen kiezen dan de gebruikers in Brussel.
In Vlaanderen gebeurt bijna 80% van alle ritten met back-to-many systemen met vaste stations, zoals de rode Velo-fietsen in Antwerpen, die gebruikers kunnen achterlaten in gelijk welk Velo-station. Nochtans zijn maar vier op de tien Vlaamse deelfietsen van dat type. In Brussel gebeurt twee derde van alle ritten met back-to-many deelfietsen zonder vaste stations: dat zijn de fietsen van onder andere Dott en Bolt, die gebruikers kunnen achterlaten op dropzones zoals die aangeduid staan in de app. Nochtans maakt dat soort fietsen minder dan de helft van het aanbod uit in het Brusselse Gewest.
Aanbod en gebruik versterken elkaar
Meer deelfietsen en deelsteps leiden doorgaans tot meer gebruik. ‘Dat is een belangrijke conclusie’, zegt Jeffrey Matthijs, directeur van Way To Go. ‘Uitschieters in gebruik zijn de elektrische back-to-many fietsen zonder vaste stations in Brussel en die met vaste stations in Vlaanderen, met respectievelijk 4,1 en 2,9 ritten per dag tegenover 2,7 en 0,9 fietsen per 1.000 inwoners. Ook de deelsteps doen het enorm goed. Brussel scoort uitzonderlijk hoog met 7,8 steps en 16,6 ritten per dag per 1.000 inwoners.
Brussels Hoofdstedelijk Gewest koploper in deelmobiliteit per inwoner
Brussel kent met 6,1 deelfietsen en 7,8 deelsteps per 1.000 inwoners de hoogste dichtheid aan deelvoertuigen. Vlaanderen volgt met respectievelijk 2,0 en 1,0 voertuigen per 1.000 inwoners, terwijl Wallonië een bescheiden aandeel heeft (0,1 deelfiets en 0,6 deelstep per 1.000 inwoners). ‘Internationaal gezien scoort het Brusselse Gewest hiermee beter dan steden als Londen en Rotterdam, maar blijft het achter op koplopers zoals Parijs', aldus Jeffrey Matthijs.
22% meer autodelers dan vorig jaar
In Vlaanderen blijft het aantal actieve autodelers sterk stijgen: een groei van 22% brengt het totaal voor 2024 op 46.599 gebruikers van roundtrip en particuliere deelauto’s. De gebruikers van free floating deelauto’s zijn niet opgenomen in deze cijfers omdat Way To Go geen data kreeg van de free floating autodeelaanbieders. Het werkelijke aantal actieve autodelers ligt dus nog een stuk hoger.
Nooit eerder zo’n volledig zicht op deelmobiliteit
De cijfers komen uit het deelmobiliteitsrapport van Way To Go, het vroegere Autodelen.net. Die organisatie komt elk jaar met cijfers over autodelen, maar brengt nu voor het eerst ook fiets- en stepdelen in kaart.