Welke incentives geef je om autodelen te stimuleren?
Geef financiële voordelen
Meestal krijgen mensen een zetje in de rug via een financieel voordeel. Wie auto- en fietdelen gratis of goedkoper kan uitproberen, maakt sneller de overstap. Je kan de volgende financiële voordelen geven:
- Eenmalige terugbetaling van het lidmaatschap, abonnement of inschrijvingsgeld. Als je de instap gratis maakt, verlaag je de drempel.
- Rijtegoed (bv. € 30 bij de instap in een deelsysteem): hiermee kunnen gebruikers de eerste kilometers of de eerste uren gratis een deelauto of -fiets gebruiken.
- Subsidie voor wie zijn eigen wagen of fiets deelt (bv. € 5.000): stimuleer de aankoop van elektrische wagens of (bak)fietsen die gedeeld worden. Zo verhoog je het aanbod aan deelmobiliteit
- Mobiliteitsbudget bij het schrappen van nummerplaat: beloon wie zijn auto wegdoet door een mobiliteitsbudget te geven voor duurzame vervoersmiddelen: auto- of fietsdelen, of het openbaar vervoer.
- Sociaal tarief: creëer een goedkoper tarief bij het gebruik van auto- of fietsdelen voor bepaalde personen. Wie het financieel moeilijker heeft kan zo ook deelauto’s en -fietsen gebruiken.
Geef parkeervoordelen voor deelauto's
Gemakkelijk kunnen parkeren is een groot voordeel en stimuleert bewoners om sneller over te schakelen op autodelen. Deze voordelen kunnen enkel door lokale besturen gegeven worden.
- Geef deelauto’s een gemeentelijke parkeerkaart zodat ze gratis kunnen parkeren op het hele grondgebied of in bepaalde zones.
- Geef deelauto’s een vaste standplaats zodat gebruikers gemakkelijk de deelauto’ kunnen ophalen en terugbrengen.
Geef voordelen met een lokale impact
Maak de voordelen van auto- en fietsdelen tastbaar door lokale impact te visualiseren
- Geef gebruikers van gedeelde mobiliteit de mogelijkheid om vrijgekomen ruimte zelf in te vullen. Auto- en fietsdelen verlaagt het privéwagenbezit en -gebruik. Hierdoor komt er heel wat ruimte vrij. Wanneer bewoners zelf de mogelijkheid krijgen om die ruimte naar hun eigen wensen in te vullen, stimuleer je hen om over te schakelen op duurzame en gedeelde mobiliteit.
- Geef kortingen bij de lokale middenstand of bij cultuur- en/of sportactiviteiten. Auto- en fietsdelers winkelen sowieso lokaler dan een privéwagengebruiker. Stimuleer de lokale economie door auto- en fietsdelers kortingen te geven bij lokale handelaars of lokale sport- en cultuurbewegingen. Zo creëer je een win-win op vlak van lokale handel en duurzame mobiliteit.
- Reik een burgerbudget uit voor wie inzet op gedeelde mobiliteit. Financier initiatieven waarbij burgers deelmobiliteit verder promoten (bv. door erover te communiceren, door een bijkomend aanbod te genereren, …)
Geef tijdelijke voordelen
Kan je geen permanente incentives voorzien? Beperk de voordelen dan in de tijd.
- Geef een rijtegoed tijdens een bepaalde periode, bv. tijdens Week van de Mobiliteit of op Autovrije Zondag.
- Organiseer tijdelijke testtrajecten (zoals Delende Buurten of een testmoment op Autovrije Zondag) waarbij bewoners tijdelijk (gratis) een deelauto of -fiets kunnen uitproberen.
Bekijk de voorbeelddocumenten van andere lokale overheden
Hoe kan zo'n subsidiereglement er dan precies uitzien? En wat is een goed voorbeeld van parkeerbeleid, met bijhorend retributiereglement?
Vragen? Contacteer ons!
Stuur een mail
email hidden; JavaScript is required