Geschiedenis
Het verhaal van Way To Go begon in 2003.
2003
Way To Go is gegroeid uit enkele particuliere autodeelgroepen die zich verenigden om te leren uit elkaars ervaringen. Op 6 december 2003 wordt de vereniging Autopia een vzw met als doelstelling de promotie van duurzame mobiliteit via particulier autodelen.
De eerste 10 jaar
Tot 2005 draaide de vzw op vrijwilligers. In 2005 wierf de vzw een betaalde kracht aan i.f.v. een DuLoMi-project om autodeelgroepen op te starten in diverse Vlaamse steden. In 2007 wordt Autopia vzw lid van de koepel Milieu en Mobiliteit (het huidige Netwerk duurzame mobiliteit). Onze organisatie wordt hierdoor erkend als één van de 8 structurele partners binnen het Vlaamse landschap duurzame mobiliteit. In 2010 wordt de nieuwe website gelanceerd (‘www.autodelen.net’) en het succesvol concept ‘autodeelparty’. In 2011 vindt het eerste autodeelsalon plaats in Gent, enkele jaren later vinden ook de mini-autodeelsalons plaats over gans Vlaanderen. In 2012 werkt Autopia ook samen met de Franstalige poot van Taxistop (het huidige Mpact asbl). Het Franstalig gedeelte van België kan nu ook beroep doen op professionele ondersteuning bij het opzetten van particuliere autodeelgroepen. Vanaf 2013 begeleidt Autopia steden en gemeenten bij het delen van de gemeentelijke vloot en lanceert het concept AVIRA (Autodelen Voor Iedereen met Rolstoelvriendelijke Auto’s). Geleidelijk aan begint de organisatie te dromen van de huidige missie waarbij alle vormen van autodelen een forum krijgen.
2016
In 2015 krijgt Autopia vzw de nieuwe naam ‘Autodelen.net’. In 2016 wordt Autodelen.net erkend als socio-culturele beweging. De organisatie breidt haar missie uit en wordt een netwerk van gedeelde mobiliteit. Ze zet in op promotie, ondersteuning, community, beleidsbeïnvloeding, expertise, experiment en innovatie. Hiervoor werkt ze heel wat projecten uit, samen met partners, zowel lokaal, regionaal, nationaal als Europees. In de komende 5 jaar groeit Autodelen.net uit van een organisatie van 3 VTE tot een grotere organisatie van bijna 11 VTE. Autodelen.net blijft particuliere groepen ondersteunen in Vlaanderen. Deze ‘doe-het-zelf’ formule krijgt in 2017 een aparte naam: Cozycar. In 2020 wordt ondersteunt deze ook fietsdelen en wordt Cozycar Cozywheels.
2021
Vanaf 2021 wordt de overname van Cozywheels Vlaanderen door Mpact vzw georganiseerd. Eind 2021 komt voor het eerst de adviesraad bijeen. Deze bestaat uit een vertegenwoordiging van de autodeelaanbieders en garandeert een betere advies- en infodoorstroming tussen Autodelen.net en haar netwerk van aanbieders.
2025
Begin 2025 veranderen we van naam en worden we Way To Go. We wijzen je nog steeds de weg in autodelen, maar nu ook in fietsdelen, stepdelen en wie weet welke voertuigen we nog gaan delen. We blijven werken met lokale overheden, aanbieders, projectontwikkelaars, middenveld, en met gebruikers. Als wegwijzer in alle vormen van deelmobiliteit.